Имунен протокол за стимулиране на имунната ви система, ако сте изложен или заразен с респираторен вирус.

 Актуализирано на 31.03.2020 г. от д-р Уес Янгбърг

 Това е протокол на д-р Уес Янгбърг. Той се основава на 40 години проучвания на принципите на здравето и лечението, както и на 30 години професионална практика. Той е специалист по лайфстайл медицина и клинична диетология. Този протокол се осъвременява постоянно въз основа на опита и новите проучвания.

  Понастоящем има много малко медицинска информация публикувана за лечението на новия коронавирус (SARS CoV-2) или респираторното заболяване COVID-19. Поради това е наложително да се запознаем с проучвания, направени върху минали респираторни вирусни заболявания и пандемии, и да разработим протоколи, които тепърва предстои да бъдат изпитани за COVID-19 и да приложим най-доброто познание, до което в момента имаме достъп.

 Много е възможно спазването на тези домашни природни насоки значително да ограничи вероятността състоянието на инфектиран човек да прогресира към сериозно или към критична дихателна недостатъчност. Прилагането на тези принципи може да ограничи броя на приетите в болниците, като по този начин подобри шансовете на тези, които се нуждаят от кислородна или вентилаторна поддръжка, за да получат грижите, от които толкова се нуждаят.

Този протокол представлява ядрото на по-обширен протокол, който може да бъде разширен в зависимост от отделните рискови фактори и медицинската история. Toй няма за цел да бъде изчерпателен, но поне да представи ключови насоки за начина на живот и други природни и прости стратегии, които можете да приложите, докато се консултирате с лекар или медицински специалист, запознат с вашите специфични здравословни проблеми. Допълнително обяснение, за това как са били разработени тези принципи, заедно с над хиляда препратки от научната литература са достъпни в моите книги, включително:  Пътят към здравето и изцелението” (The Path to Health and Healing); Сбогом диабет – предотвратяване и обръщане на диабета по естествен начин” (Goodbye Diabetes – Preventing and reversing diabetes the natural way); Здравейте здрави – Стратегии за постигане на пълния ви потенциал за здраве и оздравяване (Hello Healthy – Strategies to reach your full health and wellness potential); и Преобразуване на паметта – Как да се предотврати Алцхаймер и да се предизвика обрат във влошаването на познавателните способности по естествен път.” (Memory Makeover – How to prevent Alzheimer’s and reverse cognitive decline the natural way).

Най-важните стъпки за подобряване на функцията на имунната ни система са ефективното прилагане и ежедневната употреба на естествени лечебни средства:

 1. Сън – 7-9 часа всяка нощ. Дори една нощ на лош сън увеличава риска от инфекция и понижава дозата вируси, необходими, за да ви заразят.
 2. Почивка – особено ако сте уморени, стресирани или болни, пълната почивка е от oгромно значение.
 3. Прием на вода – изпивайте минимум 500-600 мл когато се събудите, преди обед и следобед. Пийте достатъчно вода, за да поддържате урината си светла и бистра.
 4. Свеж въздух – многократно през деня отваряйте прозорците си и проветрявайте дома си за 10-20 минути. Дори и да е студено навън, облечете се добре и отново проветрете! Също така се опитайте да излизате навън/на двора за леки упражнения и чист въздух няколко пъти дневно.
 5. Слънчева светлина – ултравиолетовата светлина убива много видове вируси, намиращи се по дрехите, кожата и повърхностите. Излагането на пациенти болни от испански грип през 1918 г. на обилна слънчева светлина и чист въздух било свързано със силно понижени нива на смъртност на заразените в сравнение с тези, които са били държани на закрито по време на лечението им. Разбира се, нашите домашни любимци ясно разбират предимствата на слънчевата светлина и се възползват от нея, когато могат. Дори кратко време на слънце влива радост и спокойствие във вените ви.
 6. Умерено количество упражнения – ходенето и други умерени движения значително ще подобрят циркулацията и активирането на имунната ви система. Ходете поне 10-20 минути след всяко ядене.
 7. Хранене – яжте само здравословни храни три пъти на ден, но не преяждайте и не похапвайте между храненията.
 8. Избягвайте вещества, нарушаващи имунитета (захар, рафинирани храни, никотин, алкохол).
 9. Управление на стреса – Непростителният дух предизвиква високи нива на възпаление, като по този начин увеличава риска от потискане на имунитета. „Прошката е единственото предписание в цялата вселена, което е достатъчно мощно, за да те освободи от химическите връзки на враждебността, негодуванието и огорчението. Това е лекарството с най-голямо значение за изцелението на тялото, ума или духа“.
 10. Доверие в Бог – дори и да не вярваш в Бог, Той вярва в теб! Той те обича и иска да си здрав в тяло, ум и дух. Говори с Него. Той се грижи за теб!

За пълна информация относно природните лекарства за заразените с COVID-19 вижте презентацията на доктор Янгбърг на: https://www.youtube.com/watch?v=mZwIGy0AbKM

Проверявайте температурата си 1 до 3 пъти на ден.

Добрата прогноза с пълно възстановяване се увеличава, когато инфекцията се диагностицира рано и се предприемат незабавни мерки за самолечение в домашна изолация.

Колкото повече симптомите прогресират преди започване на интервенцията, толкова по-голям е рискът от развитие на тежки и дори критични фази на това заболяване.

План за действие, ако вие или член на семейството ви има температура от 37.7°C или по-висока (> 37.2 °C, ако сте в напреднала възраст):

Стъпка 1: Незабавната изолация у дома е от критична важност

 •  Предотвратява разпространението на потенциална вирусна инфекция върху други хора.
 •  Помага да се предотврати прогресирането на инфекцията, за да не се стигне до сериозно или критично състояние, когато хоспитализацията е наложителна.

Стъпка 2: Започнете незабавно с природни лечебни средства, докато сте изолиран удома, за да увеличите вероятността за пълно възстановяване (Вижте сериозността на заболяването COVID-19 по-долу).

Не отивайте физически в болницата, преди първо да се свържете с личния си лекар или местната спешна или болничната медицинска помощ по телефона.

Сериозност на COVID-19

80% – или нямат проблемни симптоми, или имат лека до умерена болест (подобно на лоша настинка или грип) и се възстановяват напълно.

14% – развиват тежко заболяване, което изисква хоспитализация поради това, че изпитват нужда от допълнителна кислородна поддръжка, свързана с влошаващи се симптоми като:

 • лоша кашлица
 • недостиг на въздух
 • повишена честота на дишане (30 или повече вдишвания в минута)
 • 93% или по-малко насищане на кръвта с кислород
 • (всяко семейство може да закупи пръстов пулсов оксиметър за наблюдение на насищането на кръвта с кислород)
 • силната кашлица и особено насищането с кислород в кръвта на 93% или по-малко изисква незабавна медицинска помощ или хоспитализация

6% – в крайна сметка ще развият критично заболяване като:

 • Дихателна недостатъчност (от течност и гной, запълващи подобните на гроздови зърна въздушни торбички на алвеолите в белите дробове), което изисква механична вентилация.
 • Риск от септичен шок
 • Риск от дисфункция или недостатъчност на множество органи

CDC ( Център за Контрол и Превенция на Болести) и органите на здравеопазването силно ни насърчават да:

1) Избягваме да посещаваме нашия личен лекар или болница, ако симптомите ни все още не са станали тежки. Към днешна дата няма добри медицински или лекарствени терапии за леко до умерено протичане на COVID 19.

2) Придодните методи, изброени в този документ, са много ефективни, особено когато са започнати веднага, след като сме били контактни или при най-ранните симптоми.

3) Болничната помощ се ограничава до онези, които имат тежко заболяване, изискващи венозни (IV) вливания, кислород и лекарска поддръжка; и особено за критични пациенти, изискващи лечение в отделение за интензивно лечение (ОАИЛ) с респираторна вентилация.

Ако сте заразени или особено ако имате симптоми, на който и да e дихателен вирус като грип или новия коронавирус, oт изключителна важност е:

1)  Веднага се изолирайте в спалнята си на пълен постелен режим на легло (най-добре е да останете в стая, която е далеч от останалата част от семейството или съквартирантите ви).

2) Пийте често вода, за да останете добре хидратирани (достатъчно за поддържане на бистра урина през целия ден).

3) Избягвайте храни потискащи имунната система – без захар, без сокове с добавена захар, без нездравословна мазна храна.

4) Яжте само здравословна храна с акцент върху:

 • зелени и цветни зеленчуци
 • цели пресни плодове и ястия от всякакъв вид бобови или леща
 • яжте три пъти дневно с поне 4 часа интервал между храненията с цел подобряване на храносмилането и на лечебния потенциал;
 • опитайте се да спите или почивате спокойно между храненията

            5) Хидротерапия– употребата на контрастни (горещо-студени) душове, (къпане) или компреси:

 • Може мощно да стимулира имунната ви система
 • Много ефективна за отделяне на секрети от белите дробове и по този начин подобрява насищането с кислород.
 • Значително стимулира производството на антитела срещу вирусна и други форми на инфекция
 • За повече информация за тези природни лечебни средства за стимулиране на имунната система, отидете в YouTube и потърсете  Wes Youngberg’s YouTube channel.    https://www.youtube.com/watch?v=_nAnqb9nQUM

6) Риск от повтаряне на болестта – може да се случи и повторните инфекции могат да бъдат по-сериозни.

 • Настоятелно препоръчваме, след като човек очевидно напълно се е възстановил от симптомите, той да остане изолиран на режим на легло поне още два дни и в много случаи пет дни, за да се даде на имунната система необходимото време за пълно възстановяване и продължаване на производството на антитела необходими за унищожаване на все още действащия вирус.
 • Последните проучвания на COVID 19 показват, че вирусните нива остават много високи в продължение на дни след очевидно пълно възстановяване.Това означава, че човекът все още може да зарази другите през това време и също така е изложен на висок риск от повтаряне на болестта. Ако не останете изолирани с пълноценна почивка на легло, това може да доведе до ненужно заразяване на други членове на семейството, колеги или други лица, с които контактувате.

Предаване на COVID-19

Публикувани проучвания показват, че заразените индивиди могат да предават вируса на други хора до 24 дни преди появата на симптомите. Поради тази причина всеки трябва да се стреми да спазва универсалните предпазни мерки:

 • Често измиване на ръцете
 • Кашляне или кихане в сгънат лакът
 • Използване на дезинфектанти върху често докосвани повърхности като дръжки на вратите, бюра, маси и т.н.
 • Следване на  протокол за превантивни мерки, за да поддържаме  имунната ни система на оптимално ниво в способността и за производство на антитела срещу вируса и да предотврати репликацията на вируса в заразените клетки.

Прости лекарства – специфични хранителни добавки

По-долу са изброени някои от хранителните и билкови продукти, които биха могли допълнително да подпомогнат имунната система по време на периоди на излагане на инфекции и като начин потенциално да ограничат сериозността на заболяването.

Витамин D: Предпазване/ поддържане – Повечето възрастни се нуждаят от 5000IU дневно. Децата трябва да получават поне 2000IU на ден.

 • Есен и зима – по-добре е по 10000IU на ден
 • Пролет и лято – нуждаете се от 5000IU дневно.
 • При заразяване – публикуваните доклади предлагат възрастните да приемат до 50000IU веднъж или два пъти дневно за 3-5 дена. Формулата, която работи за всички възрастови групи, включително и деца е следната: може да се приема до 1000IU витамин D дневно на всеки паунд (0,45 кг) или 2000IU на кг телесно тегло за 3 дни.

Витамин D3 на капки – течен D3

 • При първи симптоми на простуда и грип вземете 1 цял капкомер 50000IU течен витамин D3
 • Алтернатива: Ако използвате капсули от 5000IU, вземете 10 капсули наведнъж. Това прави 50000IU.
 • В зависимост от сериозността на симптомите, възрастен може да поеме доза от 50000IU веднъж, два пъти или дори три пъти на ден, но само за период от 3-5 дена. Това е само за няколко дни, а след това да се върне на нормалната дневна доза от 4000IU до 10000IU на ден.

Медицинските експерти са документирали, че индивиди с простуда или грип могат да приемат до 2000IU витамин D дневно на всеки кг телесно тегло (само за 3 дни.)

Тази естествена добавка има потенциала значително до повиши активацията на гени, които стимулират производството на антимикробни пептиди и антивирусни хемотерапевтични съединения, с което ускоряват оздравителния процес. Например: 50 кг жена забелязва симптоми на простуда или грип. Тя би могла да вземе дори 100000IU витамин D3 дневно за 3 дни. Все пак, на повечето възрастни с дихателна инфекция би се отразил добре приемът на 50000IU  два пъти на ден за три до пет дни, след което да продължат с поддържаща доза.

Според покойния д-р Робърт Хийни, професор по медицина в университета Крейтън и световен авторитет по клинична употреба на витамин D, децата трябва да приемат минимум по 2000IU витамин D3 дневно, но ако са заразени и имат симптоми, могат да приемат по 20000IU на всеки килограм телесно тегло дневно за три дни като начин да подпомогне мобилизирането на имунната им система докато тя е атакувана.

Витамин C:

 • Предпазване/ поддържане – Повечето възрастни се повлияват добре от 1000 мг веднъж до три пъти на ден. Дозата и честотата винаги  трябва да се увеличават плавно, за да се избегнат храносмилателни проблеми, докато тялото се адаптира.
 • При инфекция тялото може да абсорбира много по-висока доза витамин C без никакви стомашно-чревни проблеми. Много хора откриват, че увеличаването на дозите до стомашно-чревния им толеранс, 3 пъти дневно помага за поддържане на имунната система.

Ако не са налични по-висококачествените форми на витамин C, използвайте тези форми, до които имате достъп.

 • Децата могат да приемат вит. C в доза, съвместима с техния чревен толеранс.

Поддържане на чревния микробиом – допълнително оптимизирайте имунната система да използва висококачествени форми на пробиотици и пребиотици. Почти 70% от имунната система се намира в червата (свързана с червата лимфна тъкан)

 • Използвайте добър пробиотик, с колкото може повече щамове и количество на полезни и добри бактерии. Приемайте според указанието.

За да унищожите вирусите в синусите, белите дробове, кожата, въздуха в стаята и по всяка повърхност използвайте:

Воден разтвор на калиев йодид с концентрация 150 мкг за 1 капка

Тази форма на йод може да се използва като естествено антивирусно, антибактериално и противогъбично средство.

ЗАБЕЛЕЖКА: както може да се случи с всички храни, към йод могат да се получат редки алергични реакции, до 1% от хората имат някакво ниво на алергия към йод. Когато за пръв път използвате йод, сложете капка на вътрешната част на ръката и проверете след няколко минути за подуване, дразнене, зачервяване или други признаци на алергия. Ако няма, сложете капка върху езика. Ако няма негативни симптоми, не сте алергични.

Предпазване или лекуване на синуси – впръскайте със спрей 1-2 пъти във всяка ноздра 1 до 3 пъти дневно или както е указано. Луголов 2% разтвор на йод и други концетрирани форми на йод НЕ са подходящи за впръскване в носа или устата, тъй като може да бъдат дразнещи. Когато се използват тези по-концетрирани форми на йод за впръскване в синуси, върху очи или уста, има риск от дразнене и потенциално увреждане на деликатни нерви и тъкани в тези органи.

Системни или стомашно-чревни инфекции – 3 пъти на ден по 5 впръсквания в устата и след това гълтане или както е указано на опаковката.

Инфекция на долните дихателни пътища – вирусна, бактериална или гъбична инфекция – 3 пъти дневно по 3 до 5 впръсквания в устата и вдишване.

Йодът не само убива вируси и други микроорганизми, но също и отстранява натрупването им по мукозните мембрани и поддържа здравето на клетките покриващи синусите, гърлото и белите дробове. Използвайте локално като пръснете малка доза на мястото изложено на риск, вкл. очи (външно, не в окото), кожа и повърхности.

“Йодът: Забравеното оръжие срещу грипните вируси” от лекарят д-р Дейвид Дери, в медицинското списание “Тироидна наука” от 2009 г, документира, че “Йодът е бил най-ефективният агент за унищожаване на вируси и по-специално на грипни вируси. Открито е, че впръскан във въздуха във вид на мъгла аерозолният йод унищожава вирусите, а разтворите на йод били също толкова ефективни.

През 1945 г. Бърнет и Стоун открили, че поставянето на йод върху муцуните на мишки ги  предпазва от заразяване с летални нива от жив грипен вирус във въздуха. Те предполагат, че импрегниране на маски с йод може да помогне да се спре разпространението на вируса (напръскайте външната част на маски N95 или N99 и оставете да изсъхне преди употреба). Също така препоръчват на медицинския персонал стаите за преглед и лечение на пациенти със сериозна инфекция да са третирани с йоден аерозол.

Приет през устата йодът активира в тялото защитен механизъм в гърлото и дихателния мукус. Заключение: Йодът, включен в маски, разтвори, аерозоли и приет през устата може да помогне за убиването на грипните вируси и да се пребори с пандемията на H1N1.

ВАЖНО!!! СПИРТНИЯТ РАЗТВОР (ТИНКТУРА ЙОД) НЯМА СЪЩОТО ДЕЙСТВИЕ И СЕ ИЗПОЛЗВА САМО ВЪНШНО! ДА НЕ СЕ ПРИЕМА ВЪТРЕШНО!

Ако се почувствате интоксикирани, когато сте приемали воден разтвор на йод или имате чувствителна реакция незабавно вземете следното:

-1000мг или повече Vit.C

-100-200мг магнезиев цитрат или магнезиев глицинат няколко пъти дневно.

-Може също да се използва келтска или хималайска розова сол – 1/4 ч.лъж. веднага и няколко пъти дневно ако кръвното налягане е ниско или нормално (често намаляването на симптомите на детоксикиращите реакции се свързват с увеличаването на йода до оптималните нива). Също така се убедете, че имате добър източник на селен. Това може да помогне за алкализиране на кръвта и за неутрализиране и изхвърляне на множество токсини.

Колоидно сребро – използва се като естествено антибактериално, антивирусно и противогъбично средство.

За вътрешни инфекции –  според указанията на опаковката

За превенция на синусите – 1 до 3 пъти дневно според указаното.

Локално – върху кожна повърхност. Подпомага естествените антимикробни качества на кожата. Изследванията показват, че наночастиците на среброто драстично понижават вирусните нива без негативни странични ефекти.

Едно проучване, използвало прилагане на сребърни наночастици в носа на мишки, показало значително понижаване на нивата на вирусните титри в долните дихателни пътища, незначителни патогенни лезии в белодробната тъкан и забележително предимство на преживяемост след инфектиране с грипен вирус H3N2.

Xiang, D.X.; Zheng, Y.  – Потискане на инфекцията на грипен вирус А H3N2 със сребърни наночастици in vitro и in vivo. Int. J. Nanomed. 2013

Цинк 10мг таблетки – за болно гърло, ларингити и настинки. Стимулира имунната система и метаболизма. Може да се приема през 2 часа по 1 таблетка, но да не се взимат повече от 10 таблетки дневно. Не приемайте повече от 7 последователни дни без консултация с лекар.

Цинков цитрат или цинков пиколинат 25-50мг. Взимайте по 1 таблетка 2 пъти дневно. Концентрацията на цинк в кръвта и в белодробните клетки има директна връзка с блокирането на вирусната репликация в клетките.

Кверцетин 250-500мг – 1 до 3 пъти дневно по 1 с храна. Кверцетинът помага цинкът да навлезе в клетката, за да блокира репликацията на вирусите, намалява способността на вируса да инфектира клетката и е установено, че има широк спектър на предпазване от множество вируси, включително SARS.

N-Acetylcysteine (NAC) – ако сте болен, би било разумно да приемате 2 пъти дневно по 600мг. Това силно намалява натрупването на секрети в белите дробове и намалява грипната симптоматика в 75% от случаите.

New England Journal of Medicine 2010 – грипният вирус А (H1N1) причинил пандемия през 2009 бил третиран с преднизон, азатиоприн и N-ацетилцистеин.

Високи дози NAC прилагани в доза 100мг/кг тегло дневно като интравенозна инфузия се оказали ефективни в намаляването на C-реактивния протеин и нуждата от кислород. Също така подобрили клиничните резултати на 48 годишна жена без предишни заболявания, която била с тежка пневмония и септичен шок заради същия грипен вирус H1N1 през 2009г.

NAC потиска вирусната репликация и проявата на про-възпалителни молекули в клетките А549, инфектирани с високо патогенния H5N1 грипен вирус А.

Вторична бактериална инфекция може допълнително да усложни състоянието на вирусно болен, отчасти защото бактериите могат да отделят защитен биофилм, който намалява ефекта от антибиотиците. 400-600мг NAC на ден могат да блокират създаването на този биофилм от бактериите, значително подобрявайки действието на антибиотиците. Проучвания сочат, че използване на NAC със стандартна антибиотична терапия води до намаляване на степента на бактериалната инфекция между 2 и 3 пъти.

Статията е публикувана на английски на 27.03.2020 г. Преводът е съобразен с българската действителност като са пропуснати някои медикаменти, които не се предлагат в България. С оригиналната статия можете да се запознаете на следния адрес: http://dryoungberg.com/immune-protocol-for-prevention-and-management-of-viral-exposure-or-infection-%ef%bb%bf/

Харесайте статията?

Share on facebook
Сподели в Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter
Share on linkedin
Сподели в Linkdin
Share on pinterest
Сподели в Pinterest