Здравно изложение

Фондацията презентира и използва като основа на своята дейност одобрената от Световната Здравна Организация програма NEW START. Тя е създадена от калифорнийския здравен институт WEIMAR.

Програмата е една цялостна система за нов здравословен начин на живот, лечение и предпазване от болести и изграждане на здравословни навици. Тя обхваща осем природни фактора на здравето: хранене, движение, вода, слънчева светлина, чист въздух, умереност и въздържание, почивка и доверие .

Програмата NEW START достига до хората чрез здравно изложение(експо) и лекции, които показват нагледно здравните принципи. Изграждат се осем поста – за всеки фактор по един. Постовете разполагат с два постера, онагледяващи здравния фактор.

Правят се различни профилактични измервания, антистрес масаж и накрая изложението завършва с измерване на биологичната възраст чрез компютърен тест.

Детска здравна къща

Фондацията участва в провеждането на здравни изложения за деца под формата на детска здравна къща. Обикновено се провежда на открито, като се изграждат различни постове. Там децата се срещат с различни лечебни фактори – д-р Въздухаров, д-р Бълбуков, д-р Гладников, д-р Слънчов и други. Чрез различни занимания на постове те се запознават с ползата от здравословният начин на живот и се засилва мотивацията за изграждане на здравословни навици!

 

Децата са нашето богатство – нека отделим нужното време и внимание, за да ги научим колко важни са добрите навици за един щастлив и успешен живот!

Дишай свободно

 „ДИШАЙ СВОБОДНО“ Е ПРОГРАМА ЗА ОТКАЗВАНЕ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО. 

 Програмата се провежда в продължение на девет дни и желаещите да се освободят от зависимостта си към цигарите, получават необходимата подкрепа от специално обучен екип. 
Програмата може да бъде проведена и в съкратен вариант, който продължава пет дни. 
Най-силният момент е емоционалната подкрепа. Много от хората преодолели навика да пушат, чрез тази програма споделят тайната на успеха – подкрепата на ниво приятелство. 
Провежда се под формата на срещи с презентации и дискусии с продължителност около 90минути и изработването на индивидуална лечебна програма. Търси се силна мотивация за промяна на изградените вече навици, свързани с цигарите. Използването на повече плодове, сокове, движение на чист въздух, достатъчно сън, водят до положителни резултати. 

ПРОГРАМАТА ЦЕЛИ ДА ПОДКРЕПИ ХОРАТА ДА ПОДДЪРЖАТ ДОСТОЙНСТВОТО СИ, ЗАЩОТО СА ЦЕННИ ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА

Начален час на групите – 17ч и 18.30ч, два пъти седмично,

За 9 посещения с включени материали – цена 100лв

За 5 посещения с включени материали – цена 60лв

Готварски курс

Безспорно 21 век е столетие на върховни постижения в много области на човешкото знание: наука,техника, иновации. На фона на технологичният напредък и в сферата на медицината, има много заболявания, чието разпространение нараства всекидневно.Оказва се, че и най- съвременната медицинска техника и най- добрите медицински специалисти на могат да компенсират последствията от нездравословните навици. Наблюдавайки  и анализирайки това, група лекари, фармацевти, педагози и бизнесмени решават, че могат да предложат на българския гражданин различни мероприятия и информация за справяне с хроничните заболявания чрез насърчаване и поддържане на здравословен начин на живот, свободен от зависимости. Така през 2000 г. се ражда  фондация  „Грижа за здравето‘‘, чиято основна цел е профилактика и промоция на здравето. За  водещо мото на всяка своя дейност  тя избира доказаната максима „Профилактиката, по-добра от лечението”. Фондацията се издържа изцяло от доброволни дарения и се ръководи от Управителен съвет.

Други

Месец септември 2018 бе посветен на борба с остеопорозата. На няколко места в гр. София беше огранизирано измерване на костна плътност и проведен тест  за оценка на риска от остеопороза, съвместно с Асоциация “Жени без остеопороза”. Преминаха безплатно над 200 жени, които получиха и съответните насоки за справяне с болестта.

 

На 17.11.2018г в гр. София се проведе семинар  на тема“ Захарният диабет – предизвикателства и лечение“. Посетителите имаха възможност безплатно да проверят кръвната си захар, теглото и БМИ . Лекар – ендокринолог  ги запозна с възможните усложнения на болестта, мерките за превенция и профилактика, както и с естествените фактори, които могат да повлияят на развитието на болестта.