ВЛИЯНИЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИЯТ СТИЛ НА ЖИВОТ ВЪРХУ ИМУННАТА СИСТЕМА

Adventist Health ministries

    Най-доброто нещо, за да поддържаме имунната си система, е да се придържаме към принципите за здравословен начин на живот, като:

Хранене, основано на растителна диета, богата на плодове и зеленчуци

– Редовни  упражнения

– Поддържане на здравословно тегло

– Получаване на достатъчно сън

– Намаляване на стреса

ДИЕТА

Диетата е важен модулатор на имунната система.  Докато недохранването може да причини имунодефицит и повишена смъртност поради тежки инфекции, то и  прекаляването с  храна води  до хронично възпаление и повишен риск от имунни разстройства (1).

Консумацията на балансирана диета и консумацията на препоръчителните количества хранителни вещества ще помогне за поддържането на нормална имунна функция.

Витамините А, С и D и цинкът играят роля във функционирането  на имунната система (2).

Други диетични препоръки:

Разтворимите фибри променят имунните клетки от провъзпалителни в противовъзпалителни, което ни помага да се излекуваме по-бързо от инфекция (2)

Птеростилбен  и ресвератрол, съдържащи се съответно в боровинки и червено грозде,

спомагат за повишаване на експресията на човешкия кателицидин антимикробен пептид (CAMP) –  ген, който участва в имунната функция  (2).

Ограниченията  на калориите, без недохранване имат положително влияние върху имунитета ни (1).

– Диетите с високо съдържание на мазнини, както и високо калорийните  диети  предизвикват реакция на имунната система, подобна на бактериална инфекция (2)

УПРАЖНЕНИЯ

Редовната физическа активност допринася за цялостното добро здраве и следователно за здрава имунна система. Упражненията насърчават ефективното кръвообращение, което кара  клетките на имунната система да се движат така, че да могат ефективно да си вършат работата.

Едно проучване разкри, че само 20 минути умерени упражнения стимулират имунната система, която от своя страна предизвиква противовъзпалителна клетъчна реакция. (2)

ДОСТАТЪЧНО СЪН

Сънят и циркадната система са силни регулатори на имунологичните процеси. (3) Хроничното недоспиване може да намали реакцията на имунната система и циркулацията на белите кръвни клетки,  докато адекватният бавновълнов сън – или дълбок сън – укрепва  паметта на имунната система за патогени, които вече са били срещани.

СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА

Излизането навън на слънчева светлина може да е от полза и за имунната система. Изследователите откриха, че слънчевата светлина енергизира Т-клетките, борещи се с инфекции, които играят ключова роля в имунитета. По-специално, синята светлина, която се намира в слънчевите лъчи, кара Т-клетките да се движат по-бързо, което може да им помогне да стигнат до място на инфекция и да отреагират  по-бързо. (2)

БИБЛИОГРАФИЯ

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5934425/

2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320721#Can-the-immune-system-be-boosted?

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/

Харесайте статията?

Share on facebook
Сподели в Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter
Share on linkedin
Сподели в Linkdin
Share on pinterest
Сподели в Pinterest